İHRACAT TEŞVİKLERİ
İşlerini yurtdışına taşımak isteyen firmalarımıza Ticaret Bakanlığımızca birçok alanda ciddi destek verilmektedir. Markalarını yurtdışında tanıtmak için reklam-tanıtım giderleri, yurtdışına açılan şubelerin kira giderleri bu desteklerin en önemlileridir. Bilişim sektörü, Film sektörü, Sağlık turizmi yapan firmalara da özel destekler verilmektedir. Gelin devletimizin desteği ile ihracat harcamalarınızı %75’e kadar azaltalım.
Öncelikli ülkelerden birinde markanızı tescil ettirecekseniz veya şirketiniz 4, 5 veya 6. bölgelerde faaliyet gösteriyor ise yurtdışı marka tescil başvurularınıza ilave %10 destek uygulanır.
Yurt dışı seyahatinin ulaşım masrafları, görüşme gerçekleştirdiğin her günün konaklama ve araç kiralama giderlerinin %70`ini geri alırsın.
4 yıl süresince ve istenilen sayıda ülkede yapacağın katalog bastırma, sosyal medya, dergi, gazete, televizyon reklamları ve pop-up mağazacılık harcamaları için destek alabilirsin. Tanıtımını hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yaptıysan veya firmanın merkezi 4, 5, veya 6. teşvik bölgelerinde ise destek oranı %70 oranında olur.
Dünyanın herhangi bir yerinde kiraladığın ofis, mağaza, showroom, depo veya reyonunun kira giderlerinin önemli bir kısmı Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanır. En fazla 25 birimin için, her bir ülke başına 4 yıl boyunca destek alırsın.
Devletin belirlemiş olduğu e-ticaret sitesi üyelik ücretlerinin %65’i 8000TL ye kadar desteklenir.
Bakanlık koordinasyonunda iş birliği kuruluşunca düzenlenecek sanal fuarlara %60 oranın da faaliyet başına 50000 dolara kadar desteklenir. URGE projeleri kapsamında yapılan sanal fuarlara da %75 oranında destek verilir.
Müşterilerinin talep ettiği ve satışı gerçekleştirmek için zorunlu olan; kalite/can/mal güvenliğine ilişkin belgeleri almaya yönelik giderlerle test/analiz raporlarının giderleri desteklenir.
Bakanlık tarafından uygun görülen kurum ve kuruluşlardan alınan/yaptırılan pazar araştırması, sektör, ülke, uluslararası mevzuat, veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar (mali ve hukuki raporlar dahil) ile yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin giderleri, %60 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları,